“Achterstanden op scholen”, maar is dat wel zo?

Door corona meer achterstand op school

Nu de basisscholen weer volop mogen starten met hun lessen, zijn er heel veel kinderen die een achterstand opgelopen zouden hebben in hun niveau. Tenminste, dat ga je geloven als je de kranten leest en het journaal volgt.
Ik ben het daar niet zo mee eens. Ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau en daar kun je niet op achterlopen!
Waar ik het wel mee eens ben, is dat de kinderen, nu ze weer in hun dagelijkse schoolritme mogen komen, behoefte kunnen hebben aan extra ondersteuning. Niet eens direct op leergebied, maar vooral op sociaal-emotioneel vlak. Er is nogal wat met de kinderen heen en weer geschoven het afgelopen jaar!

Op 17 februari werd door het Ministerie van VWS bekend gemaakt dat er maar liefst € 8,5 miljard beschikbaar gesteld werd om deze ‘achterstanden’ weg te werken. Maar dat geld kan door scholen ook besteedt worden aan de sociaal-emotionele ondersteuning.

Maatregelen primair, voortgezet en speciaal onderwijs

Elke school krijgt vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Leraren bepalen mede hoe dit geld wordt ingezet. Zij kunnen kiezen uit bewezen effectieve maatregelen zoals gerichte bijles in kleine groepjes of samenwerking met bibliotheken op het gebied van lezen. De ongeveer 6600 basisscholen ontvangen hiervoor komend schooljaar gemiddeld 180.000 euro per school. Voor de 650 middelbare scholen gaat het om gemiddeld ruim 1,3 miljoen euro per school. Scholen met veel leerlingen met minder kansen krijgen verhoudingsgewijs meer geld.
Daarnaast vragen we van scholen om leerlingen komende zomerperiode hulp en gratis bijles te geven voor leerlingen die dat willen en nodig hebben. Een andere mogelijkheid is om de extra middelen in te zetten voor brede brugklassen, zoals vmbo/havo. Dat geeft leerlingen meer tijd om te kijken op welke plek ze het beste tot hun recht komen. Van elke brugklasser wordt gekeken of ze op de juiste plek zitten. Ook wordt er opnieuw geïnvesteerd in meer vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel om de werkdruk van leraren te verlichten.”
 
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/02/17/85-miljard-euro-voor-nationaal-programma-onderwijs

Merk je dat er op de school van jouw kind(eren) behoeft is aan iemand die de kinderen kan ondersteunen in het opbouwen van hun zelfvertrouwen, zodat ze beter in hun vel komen te zitten en daardoor hun leerprestaties ook toe zullen nemen, dan sta ik voor je klaar.

Ik heb een flyer beschikbaar die je aan de intern begeleider van je school kunt geven, met daarbij een brief van het KinderCoachGilde waarin aan de IB’ers precies uitgelegd wordt wat de bedoeling van de ondersteuning kan zijn.

Neem contact met me op als je hier belangstelling voor hebt!

Deel op jouw sociale media

Meer informatie van 't Uiltje

Praktijk Heidi Hammers

Door groei is er ook ontwikkeling. En ik merk dat ’t Uiltje Kindercoaching niet meer helemaal bij mij past. Daarom start ik nu met Prakijk Heidi Hammers. Lees hier over mijn nieuwe reis.

Lees verder >>

Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief

En blijf zo op de hoogte van alle nieuws van 't Uiltje Kindercoaching.